Közműrekonstrukció - csőroppantással

Ajánlatkérés
A csőroppantás olyan egyszerű eljárás, amely lehetővé teszi a nem megfelelő szállítóképességű vagy teherbírású, összetört körszelvényű vezetékszakaszok felújítását változatlan nyomvonalon, akár nagyobb átmérővel is a felszín, és a talaj megbontása nélkül.

A kivitelezést megelőzően a vezeték diagnosztikai állapotfelvétele szükséges a technológia előkészítéséhez.

A technológia alkalmazásához két biztonságosan kialakított aknára van szükség, nevezetesen a csőroppantó gép elhelyezésére szolgáló munkagödör (akár meglévő 1,5 m-nél nagyobb átmérőjű betonakna), illetve az új csőszakasz behúzását lehetővé tevő munkagödör, vagy akna. Az eljárás lényege az, hogy azonos nyomvonalon és vonalvezetéssel a régi csatornaszakasz azonos, vagy nagyobb átmérőjű, nagyobb szilárdságú, jobb hidraulikai jellemzőkkel rendelkező csövekkel újítható fel. Ha a jelenlegi csatornaaknák mérete, állapota nem teszi lehetővé az azokból történő felújítást, akkor külön dúcolt munkagödröt készítünk.

A csőroppantásos technológia a meglévő környezetet és közúti forgalmat csak minimális mértékben zavarja. Alkalmazása nem időjárásfüggő, téli időszakban is kivitelezhető. A nyíltárkos építési módszernél lényegesen gyorsabb, a munkaaknák és a munkaterület elkészültét követően a DN300 felújítandó méret alatt napi minimum 300 m hosszú vezetékszakasz felújítása lehetséges, a DN300 feletti átmérőnél napi minimum 200 m felújítása lehetséges csőroppantó gépenként. Talajvíz jelenléte esetén a felújítandó szakaszon a munkaaknák kivételével talajvízszint süllyesztés nem szükséges.